Träff på Björkö-Arholma

skärgårdsskolor

Skärgårdsskolor i nätverk har haft möte vid Björkö-Arholma skola 8-9 februari 2013.
Mötet samlade pedagoger från Hven i Öresund, Aspö i Blekinge, Sankt Anna i Östergötland, Björkö-Arholma, Herräng och Gräsö i Uppland. På sammankomsten deltog även Cissi Andersson från Hela Sverige ska leva, projektledare för ”Små skolor i utveckling”. Samordnare och arrangör för denna träff är Skärgårdarnas Riksförbund med Eva Widlund, SRF som koordinator.

Nätverket har varit i gång sedan 2011 och två fysiska träffar genomförs per år. Samarbetet mellan eleverna bestod förra våren av att varje vecka skicka vårtecken från respektive ort. På det sättet fick vi även goda kunskaper om Sveriges kustgeografi eftersom vi hade skolor från Hven i söder till Seskarö i Norrbotten.

Mötet innehöll erfarenhetsutbyten mellan skolorna och utgick ifrån de olika förutsättningarna som små skärgårdsskolor har. Vår slutsats är att vi har fungerande enheter där vi också kan hitta nya infallsvinklar för att förbättra vår undervisning. Vi lade även märke till att flera kommuner har en positiv inställning till de små skolorna och stöder det pedagogiska arbetet på olika sätt.
Under träffen ingick också en utbildning i hur vi skall använda en gemensam blogg. Nästa tema kommer att handla om skärgårdskunskap. Elever och pedagoger kommer att redovisa hur skolan arbetar med hembygds/ skärgårdskunskap på den gemensamma bloggen. Målet är att eleverna ska vara delaktiga och utveckla sin digitala kompetens samtidigt som nätverket mellan skolorna blir tydligt för eleverna.

Fakta om ” Skärgårdsskolor i nätverk”

Skolnätverket för skärgårdsskolor är en uppföljning på ett tidigare nätverk för ö-skolor som initierades av SRF och dåvarande Myndigheten för skolutveckling. Det nuvarande nätverket har funnits sen 2011 och har flera skolor anslutna till sig. Ansvarig för nätverket är Eva Widlund vid Skärgårdarnas Riksförbund.

1 thought on “Träff på Björkö-Arholma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s